بنت الهدی صدر
شهيده بنت الهدي صدر، فرزند علامه سيد حيدر صدر و خواهر شهيد آيت الله سيد محمد باقر صدر است. مادرش فرزند شيخ عبدالحسين آل ياسين از عالمان بزرگ زمانه خود به شمار مي آمد. بنت الهدي خواندن و نوشتن را در خانه از مادرش آموخت. مادرش هميشه ذکاوت و استعداد تعليم و تعلم او را مي ستود و مي گفت: هر چيزي که به او ياد مي دهم فراموش نمي کند. وي تحصيلات عالي خود را در زمينه ادبيات، اصول فقه و علم حديث، در نجف اشرف و نزد برادرانش، سيد اسماعيل و سيد محمد باقر، فراگرفت و با مطالعه در مباحث فقهي، اخلاقي و تفسير، به درجه اجتهاد نائل آمد.
بنت الهدي با سلاح علم و قلم براي هدايت زنان عراق تلاش جديدي آغاز کرد و پرچمدار حرکت اسلامي بانوان در عراق شد. مقالات او در مجله الاضواء، که توسط جمعي از علماي نجف اشرف منتشر مي گرديد. در آن دوران گوشه اي از اين ابعاد را منعکس مي کرد. وي همچنين با تحت نظر گرفتن مدارس مختلف در شهرهاي کاظمين و بغداد در تربيت دختران مسلمان، نقش به سزايي داشت.
يکي از خواهران مجاهد عراقي مي گويد: بنت الهدي، آگاهي را در ميان زنان بالا برد، حجاب را رواج داد و باعث شد تا ديدگاه هاي جامعه درباره زن و ديدگاه هاي زنان درباره اسلام تغيير کند. در ماه رجب سال 1399 هجري قمري، شهيد آيت الله صدر توسط رژيم عراق دستگير شد، هنگام دستگيري برادر، بنت الهدي تا خيابان اصلي جلو آمد و تصميم گرفت همراه برادر سوار شود، ولي ماموران اجازه ندادند. او به راننده حامل آقاي صدر گفت: بالاخره روزي تو بيدار مي شوي و از اين کار خود پشيمان مي گردي و در همان مکان فرياد برآورد و سخنراني عجيبي کرد.
سپس رو به برادر کرد و گفت: من برنمي گردم. مي خواهم مانند حضرت زينب (سلام الله عليها) که برادرش حسين (عليه السلام) را همراهي کرد، همراه تو باشم. تا اتومبيل حامل برادر ایستاده بود ملازم و مراقب بود. اما وقتی حرکت کرد با تکبیرهای رعدآسای خویش، قلب دشمنان را به لرزه درآورد و بعد به سمت حرم مطهر امیرالمومنین حرکت کرد و دوباره در آنجا سخنانی ایراد کرد و مردم را به گریه واداشت.
بالاخره حرکات قدرتمندانه بنت الهدی، برادر را از زندان آزاد کرد؛ ولی طولی نکشید که دیگر بار در بیستم جمادی الاولی سال 1400 هجری قمری، بنت الهدی و برادرش، آیت الله سید محمد باقر صدر، توسط عمال رژیم خونخوار عراق دستگیر شدند و دژخیمان بعثی، آنها را با شدیدترین شکنجه ها، تهدید کردند. خشونت و فشار مزدوران در وجود بنت الهدی اثری نگذاشت او همچنان راست قامت در برابر آنان ایستادگی کرد. رژیم از صبر بنت الهدی عصبانی شد و وی را در روز 23 جمادی الاولی – سه روز بعد از دستگیری – به شهادت رساند.
حضرت امام خمينى (ره) به مناسبت شهادت آيت الله سيد محمد باقر صدر و خواهرش ، در 2 ارديبهشت 1359(ه.ش) ضمن ارسال پيامى فرمودند: شهادت ارثى است كه امثال اين شخصيت هاى عزيز از مواليان خود برده اند و جنايت و ستمكارى نيز ارثى است كه امثال اين جنايتكاران تاريخ از اسلاف ستم پيشه خود مى برند.
شهادت اين بزرگواران كه عمرى را به مجاهدت در راه اهداف اسلام گذرانده اند به دست اشخاص جنايتكارى كه عمرى به خونخوارى و ستم پيشگى گذرانده اند عجيب نيست ، عجب آن است كه مجاهدان راه حق در بستر بميرند و ستمگران جنايت پيشه ، دست خبيث خود را به خون آنان آغشته نكنند. عجيب نيست كه مرحوم صدر و همشيره مظلومه اش به شهادت نائل شوند.
عجيب آن است كه ملتهاى مظلوم و خصوصا ملت شريف عراق و عشاير دجله و فرات و جوانان غيور دانشگاهها و ساير جوانان عزيز عراق از كنار اين مصيبت بزرگ كه به اسلام و اهل بيت رسول الله (صلى الله عليه واله) وارد مى شود بى تفاوت بگذرند و به حزب ملعون بعث فرصت دهند كه مفاخر آنان را يكى پس از ديگرى مظلومانه شهيد كنند… آیت الله العظمی نوری همدانی با تأکید بر شخصیت برجسته شهیده بنت الهدی صدر و نقش او در بیداری زنان عراق گفتند او با سلاح علم و قلم برای هدایت زنان عراق تلاش جدی را آغاز نمود و پرچمدار حرکت اسلامی بانوان در آن کشور بود و پس از دستگیری شهید آیت الله سید محمد باقر صدر، با سخنان پرشور خود مردم را به قیام فراخواند و حرکتی انقلابی را در عراق پی ریزی نمود.